Monday, December 6, 2010

NostALGia cuRANg dAN arUS maSA

masa adalah satu perkara yg tiada had halangannya.dia terus mengalir meninggalkan kita tak kira apa sekalipun,dia tidak akan menunggu kita sama ada kita sedang tidur.masa membawa segala persepsi juga sifat seseorang bersamanya.tak kiralah sedih atau suka sekalipun.masa membawa satu arus perubahan bagi seseorang..

aku juga tidak terkecuali dari arus yg dibawa oleh masa ini...aku juga tersangkut,terkandas dan terpaut dengan arus deras nya..aku terus berubah, berubah dan berubah....dan sekarang...
saya sendiri nampak apa perubahan saya..dan saya nampak dengn jelas...


masa kecil : tak nak dekat dengan perempuan..kami geli tengok perempuan..
sekarang : kalau perempuan bukan setakat duk kat sebelah..duk kat atas peha pun tak apa :)

masa kecil : cita-cita saya, saya nak jadi ustaz..nanti nak belajar kat arab..
sekarang : kalau boleh sya nak buka pub atau club..baru gaji bnyak..

masa kecil : power ranges, salamon,cerita2 yg tutup aurat lah..
sekarang : american pie, eurotrip.semua cerita yg boleh nampak semua lah.tapi sumpah.saya tak layan porn..

masa kecil : malu nak pakai short..tak nak bagi org nampak lutut..mandi pun pkai baju..
sekarang : kalau boleh saya akan pakai boxer sampai bila2..baru nampak seksi..

masa kecil : tak baik ckap "aku" nanti jadi hantu paku..
sekarang : wei cilaka, ko nak g mane? aku bosan sial...

masa kecil : faiz jngn lupa tau,setiap hari baca buku tau, blajar pandai2..
sekarang : setiap hari aku menghadap komik, naruto tak pun..ah faham2 sudah..

masa kecil : nanti dah besar faiz jadi org baik tau,jadi org nsem..
sekarang : kau ni dah lah budak jahat..tak nsem pulak tu..tak ada siapa yg nak kat kau lah.ceh

begitulah yg dapat digambarkan...masa menghanyutkan kita entah kemana..mungkin ke sungai ganges,mungkin ke gurun sahara,dan mungkin ke utarid...tapi kita tak punya kuasa atau super power yg boleh memutarkan kembali apa yg sudah dilalui...dan cubalah kita renung..apa akan jadi pada kita pada masa akan datang....

begitulah ruang masa,dan saya rasa,semakin lama,semakin berdosa.itu dahulu dan sekarang.apa pula yg akan mendatang.renungkan lah.

full stop..