Sunday, October 3, 2010

cUManyA......

di mana ada perempuan, di situ ada kejayaan..keh.keh.keh..

rilek2..ayat kat atas ni sebagai intro je aku nak tarik perhatian minah2 tak pun mamat2 supaya tertarik nak baca post aku kali ni.ceeh..ayat nak seduktif..aku main2 je...ayat kena gempak baru ada mari..keh.keh.keh.

dalam diam tak diam..pendek tak pendek..kecik tak kecik..dah enam bulan aku tinggalkan family aku kat rumah..bukan family je..kawan2..jiran2..semua lah..haiwan peliharaan aku..anjing kosmik...semua mesti tertanya2 kemana selama enam bulan ni aku sudah pergi..

kadang2,,ada gak yg hantar pesanan ringkas kat aku..tanya aku kat mana..macam2 soalan pernah aku jumpa..kau g angkasa lpas ke? kau g buat eksperimen kat dasar laut ke? kau g cari tahi bintang ke? macam2..ada juga yg tanya.. eh bro...kamu g overseas ke?aku rasa soalan ni la paling palat dan tetek skali...

paling bnyak2 soalan...soalan ni lah memang ambil masa yg paling lama aku nak jawab...otak aku sifar bila soalan macam ni kluar...ada gak yg tanya..eh kau kat utp ke?kadang2 rasa nak hempas atrium kanan mereka dengan tripod pun ada...tahi betul....

kisah nya mcm ni lah..masa aku dapat g utp dulu...hati aku dah kompem dah..mesti boleh stay utp ni..sampai degree programme..bajet dah kompem lah boleh dapat scholarship...aku pun tolak la semua tawaran scholar yg lain..sampai semua interview aku tak nak pergi..macam2 alasan aku bg kat family aku bila dorang suruh g interview.aku cakap jauh lah...mals nak naik kpal terbang lah..takut kena serang ngan star wars lah..takut kena hempap dengan raksaksa tong sampah la...

sampai lah kluar keputusan matrik..itu pun aku tak nak pergi..alasan aku kat family memang agak biadap..aku siap boleh gtau kat dorang yg masuk matrik ni budak2 tak dapat semua a pun boleh masuk..budak 3a 4a pun boleh senang lenang masuk...

kemudian,alasan aku tu dterima dengan hati yg sifar oleh family..keh.keh.keh..lpas tu..keputusan asasi pula kluar...nasib baik lah aku dapat tahu aku tak dapat scholar utp..tahi betul..janji manis gila..skali tak dapat..tahi betul...mcm tetek..dorang bg alasan seramai 2567 yg memohon..kami hanya pilih 1089 orang..tapi anda manusia yg ke 1090..masa tu aku rasa mcm nak serah diri aku ni kena baham dengan hukum graviti je...nak je aku naik kat tingkat paling atas library dorang yg lut sinar tu..dan serah kan diri ke hukum graviti...

aku pun tanpa fikir panjang...masuk lah program asasi kejuruteraan kat uitm...alhamdulilah nasib baik dapat..kalau tak...jahit kasut lah aku nampaknya...
mula2 aku daftar kat uitm ni...adoi..macam2 dugaan aku dapat...bila ckap pasal uitm je...msti manusia kat ruang raya ni ckap..ala uitm je?asal tak overseas? aku rasa macam nak kerat2 je manusia yg bg statement mcm ni...benda ni ikut rezeki juga...tetek betul..malu gak bila dapat tahu semua kawan2 aku fly g overseas..aku je.terperap kat sini...

tapi...khidupan kena teruskan....kini semester 1 pun bermula...aku ingat aku sorang je ke budak utp yg kena cmpak kat sini..n aku fikir semua nya prgi um ke uia ke...rupanya senasib...sekelas pula tu..keh.keh.keh..jadi aku tak la malu sngat...

then....selama enam bulan aku belajar kat uitm ni...aku dapat buat satu rifleksi komuniti uitm...macam2 jenis gak lah..ada yg omnivor ada yg karnivor dan ada yg herbivor..tapi populasi nya seimbang dan dapat mewujudkan satu ekosistem yg seimbang..keh.keh

dalam pandngan aku lah...ada 3 class manusia yg ambil kos asasi kejuruteraan kat dalam uitm ni...

1.manusia megafizik

golongan yg aku tegur dengan mnggunakan stimulus yg baik akan memberi respon dengan menggunakan kod matematik.mereka selalu nya penuh dengan ilmu mantik.sumpah aku tak tipu.selalunya.golongan macam ni akan dapat full marks dalam mnyiapkan assignment.aku pun selalunya akan buat2 faham kod2 matematik yg meraka guna..korang pun tahu sebab apa aku buat faham2 kan?keh.keh.keh.

2.manusia ihatetomemorise (pelupa)

mereka ni selalunya terdiri daripada puak2 yg dahulunya masa di sekolah mnengah acap kali take part dalam kuiz2 yg berkaitan dengan nombor..tak silap aku lah..antaranya olimpiad mathematic,physic national competition...tak silap aku lah..sebab ini pun antara yg aku take part...keh.keh.keh..dorang ni selalunya mesti akan kantoi bab2 nak menghafal ni..macam definition...for them...(what the...??)

3.manusia yg punya sebab tertentu

dalam populasi ni.majoritinya sifar arah.macm2 jenis alasan aku pnah dengar.ada yg ambil kos ni sebab kehendak ibu bapa..ada juga yg ambil kos ni kerana sebab2 istimewa...contohnya...kalau doranag tak ambil kos ni..dorang risau semua perempuan di morocco akan setiap hari akan mngalami proses ovulasi..ini fakta aku tak tipu..

macm tu lah pengalaman aku....dah penat ejaculate apa yg aku nk tulis ni...aku rasa ada sebab nya kenapa aku ditakdirkan ALLAH menuntut ilmu di sini...

CUMANYA......

aku tak jumpa apa dia..dan aku harap..aku dapat berjaya dengan cemerlang kat uitm ni...INSYA-ALLAH...

aminnnnnn~