Friday, November 26, 2010

naDa MElanKOLik malaYA

Rahsia kita ibarat dalam satu kiub kubikel kalis bunyi yg aku cipta sendiri,
menanti masa dihanyutkan,
oleh udara belon panas,
ke horizon dunia yang infinit.

stereoku,
monomu,
seperti satu lapisan halangan,
antara kaca nipis,
dengan pesta multi cahaya di ufuk kota,

aku hanya mampu menyentuh...

citra ku,
citra mu,
citra modern minimalis glamour..

Monday, November 8, 2010

nIKMat SemeNTAra

AMARAN (18 SX)

Peringatan..ini hanya lah satu fiksi lucah yg perlu anda semua hindari...ingat...segalanya tertakluk kepada perkiraan royalti dan hanorarium anda yg umpama humanoid yg tak punya otak apabila membaca dan tertawa seorang diri....keh.keh.keh


Senja semakin merangkak menuju malam. Abah masih lagi termenung di atas pangkin di bawah pokok cenderai di hadapan rumah. Matanya sayup-sayup merenung jalan kampung yang hanya sesekali dilalui kenderaan. Adik tahu Abah belum makan sejak tengahari, tapi adik tak mahu mengganggu Abah. Biarlah Abah bersendirian dulu melayan perasaanya. Abang Ngah, Abang De dan Abang Teh masing-masing telah pulang ke bandar selepas Asar tadi. Kak Long pula telah di bawa suaminya pulang bersama pagi tadi.


Adik tahu sangat kenapa Abah bersedih hati. Bagi orang lain tentulah hairan dengan sikap Abah. Sepatutnya Abah gembira kerana Kak Long, anak perempuanya yang sulung telah pun selamat mendirikan rumahtangga. Umur Kak Long sudah menjangkau 27 tahun hinggakan sebelum ini gelaran andartu sudah di kaitkan orang kampung dengan dirinya. Semua ibu bapa lain pastinya gembira kalau anak perempuan mereka akhirnya disunting orang. Suami Kak Long pun bukannya calang-calang orang, tauke restoren yang mempunyai tiga empat cawangan di bandar, walaupun berketurunan mamak. Tapi adik tahu kenapa Abah tetap bersedih dengan ketiadaan Kak Long.


Kak Long memang rapat dengan Abah. Sejak zaman remajanya, Kak Long selalu membantu Abah menoreh getah di kebun. Subuh-subuh lagi mereka telah keluar menoreh, tengahari baru balik.Sebelah petang pula Abah akan membawa Kak Long ke dusun yang terletak di hujung kampung. Walaupun pelajaran Kak Long bagus, tetapi selepas sahaja peperiksaan SRP, Kak Long tidak mahu bersekolah lagi. Abah pun tidak membantah, malah macam suka pula Kak Long berhenti sekolah. Walaupun arwah mak berusaha memujuk Kak Long supaya menyambung pelajaran, tetapi Kak Long tetap berkeras.


Apabila arwah mak meninggal dunia kira-kira tujuh tahun lepas, Kak Long terus mengambil alih tugas mak sepenuh masa. Kak Longlah yang memasak, membasuh dan mengemas rumah. Disamping itu Kak Long masih rajin membantu Abah menoreh dan ke dusun. Adik tahu Abah dan Kak Long seolah-olah tidak boleh di pisahkan. Sepanjang Kak Long menjaga rumah tangga, Adik nampak Kak Long seolah-olah bahagia dan seronok sahaja. Kalau gadis lain tentu sudah memberontak dan ingin bebas. Tapi Kak Long lain, jarang sekali keluar rumah tanpa di temani Abah dan jauh sekali untuk bersiar-siar atau mempunyai teman lelaki.


Kak Long tekun dengan tugasnya menjaga Abah dan kami adik beradik. Pagi-pagi lagi Kak Long dah bangun menyediakan sarapan. Namun Adik perasaan dalam seminggu, selang dua atau tiga hari Kak Long akan bangun lewat dengan rambutnya kusut masai dan wajah keletihan, seolah berjaga semalaman. Pada hari-hari seperti ini, Abah pula dengan sukarela akan menyediakan sarapan untuk kami adik beradik sebelum ke sekolah. Abah tidak pernah menegur, dan hanya membiarkan Kak Long tidur sepanjang pagi, seolah-olah Abah faham atau tahu kenapa Kak Long keletihan.


Adik tahu kenapa Kak Long begitu, dan kenapa pula Abah begitu memahami masalah Kak Long. Adik dah lama tahu. Masa tu rumah Abah Cuma mempunyai tiga bilik, dan Adik berkongsi bilik dengan Kak Long yang bersebelahan dengan bilik Abah. Abang-abang yang lelaki pula tidur di bilik di bahagian dapur. Beberapa bulan selepas arwah mak meninggal, barulah Adik perasan pada malam-malam tertentu, selepas makan malam, Kak Long akan menyediakan kopi pekat bercampur dengan ginseng tongkat Ali serta madu lebah dan beberapa butir makjun penguat tenaga batin untuk Abah...

bersambung..........

Sunday, November 7, 2010

nol

Nama aku Hashim..sebelum aku bercerita lebih panjang, aku nak describe ttg diri aku sikit. masa kat sekolah aku, merupakan pelajar tumpuan. aku dikatakan mempunyai muka yg tampan.. tetapi yg lebih penting mempunyai bodi yg cukup menarik. aku sedar aku memanglah menjadi tumpuan pelajar2 perempuan. tetapi masa tu aku masih tidak berminat utk berkasih kerana aku bercita-cita nak masuk U...

jadi impian aku tercapai tapi setakat masuk itm saja. aku dihantar ke cawangan yg tak berapa glamour. mula-mula aku rasa kekok..tapi..lama-lama terasa seperti aku memonopoli wilayah tandus, biasa lah.hidup sebagai seorang student..tak lari dari assingment yg berlambak..kadang2 tak cukup masa nak berehat..

hari ni tarikh keramat.aku rasa seperti mahu bina satu ruang yang kalis bunyi tanpa apa2 gelombang bunyi yg mampu menembusi kubikel tersebut..duduk.menetap.selama-lamanya...
keputusan exam bagi semester pertama telah pun bebas..

' Final Examination Results for Semester 1 2010/2011 will be published through Student Portal on 2 November 2010 at 5pm (applicable for FOUNDATION PROGRAMMES student only). Please login and click Examination Result.'

cumanya, aku tak punya satu kata hati yg kuat..hanya mampu berdiri, mengherdik,dan mencaci..hati aku umpama hati vakum...hampagas..nol..sifar..erti kata lain kosong..namun aku cuba beranikan diri...tapi..ahhh..aku bukan manusia yg ada superpower..yg mampu berbuat apa2.sesekali,,hisham mula menyentuh dinding kalis bunyi yg masih lagi khayal dalam khayalan imaginasi kubikelnya.cuba juga.dissilusinya.sungguh.namun.tiada mampu.masih kecewa

3 jam selepas pukul 5 ptg 2 november 2010

kulit mukanya mula terbentuk rupa..tersenyum..ada pula sedihnya...ada juga mnyesal nya..ada juga sedap nya..ada juga nikmat nya....keputusan yg diperolehnya tiada lah sehebat mana..masih tak mampu bagi anggapan dirinya...kadang-kadang..hisham terasa seperti mahu diserah kan dirinya ke hukum graviti..tapi akalnya masih ada..cuma terselit seketika dalam liku2 yg berpusar seperti satu tarikan..sedutan...bulatan hitam..gelap..hisham takut...

dan....
suatu ketika,,
Farah...

kawan baik nya..yg sudah lama mereka kenal..jngan di ungkit apa yg lepas..perbaharui apa yg lepas.suka?nikmat?sedih?segala kesedapan,kenikmatan.itu milik ALLAH..dan kamu.percayalah kepada ALLAH..